Coral

La secció Coral es posava en marxa l’any 1919, i el 1920 es va estrenar el primer estendard en una gran trobada de Cors de Clavé a la plaça de l’església. Durant els primers anys de la vida del “Cor” s’establí el costum de cantar amb acompanyament d’harmònium, la missa del Gall i la de Cap d’Any i a la tarda també el Rosari. Es feu igualment tradicional cantar la  Passió el Dijous Sant a l’església i  després per tot el poble. El dia de la Festa Major, abans del Sarau i davant de l’Ajuntament, el Cor oferia una Serenata en honor a les autoritats i altres veïns.
El tradicional Cant de Caramelles, és, sens dubte, el capítol que ha arrelat amb més profunditat. El Cor es traslladava cada any a Manresa el dissabte de Glòria i el diumenge, pasqua de resurrecció, i després de la missa matinal, es concentraven les colles per obsequiar tot el poble amb la cantada de Caramelles. El Cor, al poble, gairebé sempre anava acompanyat d’una orquestra. A la primera, per a aquesta diada senyalada, es guarnia artísticament un carruatge on s’hi dipositaven els ous que es recollien de les ofrenes. El dilluns de Pasqua, a l’aplec de Juncadella, a més de la Verbena acudien tots els cors de Manresa i algun de la comarca, i amb els ous recollits es feien exquisides truites per als cantaires.
Salvat el parèntesi de la Guerra i els canvis cada vegada més accelerats que ens va deparant la societat en que vivim, la Verbena ha anat mantenint viva aquesta tradició, amb variacions substancials com és ara la incorporació de l’Esbart i dels Bastoners al recorregut que s’ha hagut de modificar molt per tal de poder abastar un nucli urbà molt gran i atendre també algunes de les masies de la rodalia.
A part aquestes activitats tradicionals, el Cor ha anat assistint a concursos de Caramelles i altres trobades de Cors de Clavé, inclosos també diferents concursos on s’hi participava amb dues peces cantades.
De la dècada dels cinquanta destaquem una excursió a Madrid amb la Federació de Cors de Clavé i algun concert a Barcelona en honor del aleshores S.E. el Jefe del Estado Español.
Si primerament foren les Serenates davant de l’Ajuntament, més tard, a partir dels seixanta, se solien fer concerts a l’envelat, acompanyats de l’orquestra del moment.
L’any 1978 el Cor de l’entitat esdevé Cor Mixta, incorporant l’element femení al que fins aleshores havia estat des de sempre un cor d’homes.
Més endavant, aprofitant les trobades de Cors de Clavé, per la Festa Major, s’acostumava a estrenar cada any dues peces amb les quals es tornaven les visites i s’ampliava el repertori. Des de l’any 1983 el Cor va anar acompanyat de l’Agrupació Musical de l’Entitat. D’aquesta època data la participació en un concert de Nadal al Palau de Congressos de Barcelona.
Des del 1986 al 1991 s’ha celebrat el Concert de Nadal i paral·lelament tenim diverses actuacions de l’Agrupació Musical entre elles la de l’inauguració de l’Escola Municipal de Música del Mas Sant Joan.
Com a dades d’especial menció destacarem l’any 1986 la cantada amb motiu del 2n Congrés de la Llengua Catalana i el Xè Aniversari del Cor Mixta celebrat amb un concert a càrrec de la Coral Sant Jordi i en el que el Cor Mixta va tenir una digne actuació (1988). També cal destacar el muntatge de la sarsuela “Cançó d’Amor i de Guerra” en motiu del 75è Aniversari, i l’actuació al Palau Sant Jordi de Barcelona.