Esbart

L’Esbart es va crear concretament el 10 de maig de 1953 amb l’objectiu de ballar anualment per la Festa Major.

Originàriament, un grup de l’entitat, anomenat “Secció Juvenil”, s’encarregava de fer el Ball de Cascavells per Pasqua. Aquest grup que també feia altres activitats a la casa, podem considerar-lo com l’embrió de l’Esbart.

A part de la Festa Major, que com abans hem esmentat constituïa l’objectiu principal del grup cara a l’exterior i a on s’acostumava a estrenar algun ball, hem de fer esment de la col·laboració en els quadres escènics de “Els Pastorets” i la participació gairebé sempre continuada en les Caramelles.

L’Esbart des de la seva creació s’ha anat estructurant en grups que van promocionant d’acord amb l’edat per acabar en l’Esbart Major, màxim exponent del grup.

Al llarg d’aquests quaranta anys l’Esbart ha tingut etapes força reeixides, altres de menor empenta i fins i tot algunes que han ratllat la inactivitat. Unes mostres les tenim l’intent de revitalitzar-lo, l’any 1967, segurament amb motiu de la proximitat del Cinquantè Aniversari i la “refundació” de l’Esbart, l’any 1977, amb el nom actual de l’Esbart de Dansaire Sant Joan de la S.C.C.R. La Verbena.

De l’etapa anterior al 1977, cal destacar la participació de l’Esbart de La Verbena a la Festa Major de Manresa de 1957, ballant juntament amb l’Esbart Manresà de l’Associació Manresana de Folklore, fet que ens permet suposar l’assoliment d’un bon nivell. Cap a finals de la dècada dels Seixanta, l’Esbart participà juntament amb les altres branques de l’entitat, en uns festivals organitzats per La Verbena amb motiu del Dia del Soci: balls diversos, fragments de sarsueles, esquetxos d’obres de teatre,…. configuraven la part principal del programa.

Tal com havíem ja apuntat, l’any 1977 s’inicia una nova etapa que suposa una considerable empenta per a aquesta secció, durant la qual s’assoliren cotes significatives.

L’any 1979 s’inaugurava el banderí, el 1981 s’estrena vestuari propi i es celebra el I Aplec de la Sardana, festa que segueix en l’actualitat cada primer diumenge de maig i el 1985 té lloc la primera Trobada d’ex-Dansaires, participant així dansaires que feia 40 anys que no ballaven.

L’Esbart, que també compta amb una secció de Bastoners, ha fet al llarg d’aquest temps moltes i diverses sortides pel Bages i altres comarques catalanes i ha incorporat la seva Escola de Dansa a la Roda d’Esbarts, activitat que permet relacionar les seccions més joves amb altres Esbarts catalans.

De l’època dels vuitanta destacarem les sortides a Coín (Màlaga) 1983, El Rubio (Sevilla) 1985, Valdesoto (Astúries) 1986, Pontevedra 1988, Egea de los Caballeros (Saragossa) 1989, Lugones (Astúries) 1991, algunes d’elles amb caràcter de mostra folklòrica amb grups diversos de l’estat Espanyol. La majoria d’aquestes sortides s’han fet amb caràcter d’intercanvi, cosa que ha permès poder veure a Sant Joan diferent tipus de folklore (asturià, aragonès, mallorquí, aranès,…).