Geganters i Grallers

La secció dels Geganters de la SCCR La Verbena, es crea l’any 1990 , quan l’Ajuntament no va poder atendre una sol·licitud del Grup Organitzador de la Festa Major que demanava la participació dels Gegants del poble a la Festa, perquè en aquell moment no hi havia Colla de Geganters. La Verbena proposà a les autoritats municipals que l’Entitat se’n fes càrrec i es signà un protocol de cessió dels Gegants que és prorrogable cada tres anys. Els Gegants del poble , en “Joanet del Cardener” i la “Roser la Filadora” van ser creats l’any 1982 amb l’iniciativa de l’Ajuntament, amb una Colla de Geganters i Grallers que va ser activa durant uns quants anys. L’any 1983 es va crear un gegantó de motxilla, “L’home del Palillo”, volent retre memòria, encara que no en el seu físic, a un personatge de la història local que ha donat nom ha una part prou significativa del poble, el barri del palillo. L’any 1984 es promou la construcció de dos nans, en Filomeno i la Filomena.

L’any 1990 es crea el grup de grallers i comencen a tocar amb els gegants. Fins al moment, els gegants anaven acompanyats de banda Al mateix any els grallers de Sant Joan de Vilatorrada van participar a l’aplec de la sardana de Zürich, els dies 4 i 5 d’agost. Aquest grup es va presentar al públic per la festa major del 1992 com a suport dels gegants, coincidint amb el Xè aniversari d’aquests. A l’actualitat pertany a una branca individual acompanyant tant els gegants com els bastoners. També es van substituir els vestits vells que eren més pesants, per uns vestits més lleugers i més elegants.

Al pas dels anys, la colla gegantera va anar evolucionant i es van continuar fent trobades geganteres a la nostra vila amb un gran nombre de colles participants. El 24 de juny de 1994 es va estrenar el ball de gegants de Sant Joan de Vilatorrada, amb la música de Josep Camproví i amb la coreografia de Joan Gasulla. També van fer un viatge d’intercanvi cultural a Urretxu al 2000 i al mateix any, el 24 de juny es va celebrar la boda de la parella de gegants.

L’any 2009, per l’influencia de molt jovent petit al grup es va engegar un projecte nou, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Aquest projecte es basava en fer una nova figura que la pogués dur la canalla de la colla. Dins una reunió es van proposar diverses figures al jovent. Els nens volien portar un “Home del Palillo” petit i així va ser com es va crear el gegantó Palillet a la mida dels més petits. Per la 29ena trobada de gegants del poble es va fer el seu bateig i va tenir com a padrins, els gegants de Montmajor. A l’any 2011, es va fer un vestit nou al gegant, ja que el vestit antic era gruixut i pesant. Aquest vestit nou és més lleuger i més elegant que l’antic.

Al 2012, es van fer els 30 anys dels gegants de la vila, en la qual es van fer grans celebracions. Per festa major es va estrenar el ball de gegants amb cobla, ja què després de molts anys es va poder dur a terme.  El 28 d’Octubre, va tenir lloc la gran trobada de gegants del poble amb la participació dels gegants de Catalunya i d’altres colles vingudes d’arreu de Catalunya. L’any 2015 varen visitar Fraga (Aragó) i l’any 2016 vàrem visitar Andorra la Vella (Principat d’Andorra). I cara el 35é Aniversari dels Gegants i el centenari de l’entitat a l’Octubre del 2017 és celebrarà la XX Trobada Comarcal Bages – Berguedà i a l’Octubre del 2018 la Festa de Cloenda del 35é Aniversari dels Gegants i la Trobada del Centenari.